27.7.2017
NEW
> Novice

Intervju z Aljažem Jadkom o pravni perspektivi tehnologije veriženja blokov (blockchain) in pametnih pogodbah

LJUBLJANA, 19. julij 2017- Aleš Tomažin je z Aljažem Jadkom opravil intervju o pravni perspektivi tehnologije veriženja blokov (blockchain) in pametnih pogodbah, ki ga je objavil na spletni strani LinkedIn Pulse. Aljaž Jadek je v intervjuju povedal:

Narava dela odvetnikov se bo v bodoče neizogibno spremenila. Pametne pogodbe bodo zahtevale dobro sodelovanje med odvetniki in razvijalci programske opreme, odvetniki pa bodo mnogo bolj kot danes vpleteni v samo tehnologijo. Pametne pogodbe imajo velik potencial, saj zagotavljajo zaupanje in avtomatizirajo izvrševanje pogodb. Slednje pospeši in poveča potek poslovanja ter zmanjšuje tveganja.

Nevarnosti, da bi pametne pogodbe v prihodnosti nadomestile delo pravnikov, ni, saj bodo vedno odvisne od upoštevanja zakonov in pogodbenih določil. Nekatere funkcije pravosodnega sistema bodo verjetno zamenjane s tehnologijo veriženja blokov. Sedanji pravosodni sistem pa bo še vedno potreben za nepredvidljive in nove vrste dogodkov ter za reševanje zapletenih razmerij, kjer lahko presoja zgolj človeški um.

Mnogo evropskih institucij je poudarilo, da je za regulacijo tehnologije prezgodaj, saj bi lahko slednja na eni strani omejila nadaljnji razvoj in potencial, z druge strani pa lahko ne bi ustrezno uredila razmerij in zmanjšala tveganj. Trenutno je tako najbolj primeren pristop »wait and see«, kar pa ne pomeni, da država in njeni regulatorji ne morejo že sedaj pomagati skupnosti z usmerjanjem, pojasnili in potrditvami dobrih poslovnih praks.

Verjetno danes še nismo dovolj zreli, da bi živeli v samoreguliranem svetu. Tehnologija veriženja blokov ima odlične lastnosti, ne smemo pa pozabiti na ovire, ki jih bo potrebno premagati, preden bo tehnologija postala del vsakdana. Tehnologija ima potencial, da močno spremeni način našega življenja. Preproste transakcije bodo avtomatizirane, ljudje bodo imeli več časa za reševanje kompleksnih problemov, spremenili se bodo odnosi, standardi, izobraževalne smeri in poklici.

V Sloveniji glavni regulatorji trenutno spremljajo razvoj in se spoznavajo s tehnologijo. Zagotavljajo, da bodo skušali vzpostaviti čim bolj zanesljivo in tehnologiji veriženja blokov prijazno poslovno okolje. Imamo dobro bazo razvijalcev in nadvse sposobne ljudi. Če bodo tudi vlada in regulatorji izpolnili svoj cilj, bodo v državo prišli tuji projekti, ki bodo mnogim v državi odprli številna vrata.