22. 08. 2017 | Davčno pravo

Vpliv transfernih cen na DDV

Mešajo se jabolka in hruške, je pogosta prva misel bralca, ko v istem članku bere o transfernih cenah in davku na dodano vrednost (»DDV«). Zanimivo, a dejansko gre za področje, ki postaja vedno bolj aktualno, saj je interakcija med posrednimi»

24. 07. 2017 | Pravde in arbitraže

Priprave na glavno obravnavo in glavna obravnava po noveli ZPP-E

(ta prispevek je spremenjena in skrajšana različica prispevka, ki je bil objavljen v reviji Odvetnik, št. 3 (81), poletje 2017) Novela Zakona o pravdnem postopku (ZPP-E), ki se začne uporabljati 14. 9. 2017, je prinesla nekaj opaznejših sprememb v fazah»

20. 07. 2017 | Bančništvo in finance

Nova uredba o prospektu

Danes, 20. julija 2017, začne veljati t.i. Uredba o prospektu1, ki določa načela in pravila o pripravi, potrditvi in objavi prospekta ob ponudbi vrednostnih papirjev javnosti ali njihovi uvrstitvi v trgovanje na reguliranem trgu znotraj Evropske unije. Uredba o prospektu, ki bo»

17. 07. 2017 | Elektronske komunikacije, IT in digitalni mediji

"I think there is a world market for maybe five computers."

Thomas Watson, president of IBM, 1943 V času, ko ima vsak od nas v žepu računalnik (pravimo mu sicer telefon, vendar takoj povemo, da je pameten), ki po procesorski moči presega superračunalnike iz le nekaj desetletij nazaj, se zdi citat»

27. 06. 2017 | Elektronske komunikacije, IT in digitalni mediji

Leto dni do uveljavitve Splošne uredbe o varstvu podatkov

Mineva več kot leto dni od sprejetja nove Splošne uredbo o varstvu podatkov (Uredba (EU) 2016/679), ki bo 25. maja 2018 zamenjala nacionalne predpise. Manj kot leto dni je ostalo za prilagoditev zavezancev na spremembe. Evropske institucije so s tem»

13. 06. 2017 | Elektronske komunikacije, IT in digitalni mediji

Facebook, Viber, YouTube, Netflix … – kmalu predmet strožje regulacije

Od zadnjih sprememb evropskega regulativnega okvira s področja elektronskih komunikacij iz leta 2009 so se načini, na katere uporabniki dostopamo do elektronskih komunikacijskih storitev in avdiovizualnih vsebin, močno spremenili. Temu z najnovejšimi predlogi sprememb regulativnega okvira poskuša slediti tudi Evropska»

10. 03. 2017 | Bančništvo in finance

(Pravni) vpogled v blockchain

Tehnologija veriženja blokov (blockchain) je digitalna platforma, ki omogoča, da na varen, transparenten, decentraliziran in učinkovit način izvedemo katerokoli transakcijo brez posrednikov. Zdi se, da bo v prihodnosti ta digitalna platforma prenovila mnoga družbena razmerja ter poenostavila razvoj delitvene ekonomije.»

06. 12. 2016 | Korporacijsko pravo

Izključeni manjšinski delničarji in usoda prvega pingvina

Ko se pingvini namenijo skočiti v vodo, v kateri bi lahko bili plenilci, eden vedno skoči prvi… da bi drugi lahko varno poskakali za njim. Tako kot v življenju nasploh so tudi v pravu primeri, ko je za dosego določenega»